Διαθέσιμα μαθήματα

Εικόνα μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής
Α' Τάξη

Σκοπός του μαθήματος "Εφαρμογές Πληροφορικής" είναι να βοηθήσει τους μαθητές να συμπληρώσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις τους στην αξιοποίηση υπολογιστικών συστημάτων, Διαδικτυακών τεχνολογιών και εφαρμογών της Πληροφορικής στο σύγχρονο κόσμο ως εργαλείων μάθησης, σκέψης, έκφρασης, επικοινωνίας, εργασίας και συνεργασίας δα ζώσης και από απόσταση.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) το μάθημα "Εφαρμογές Πληροφορικής" έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό και επομένως θα πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής και Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΕΠΕΗΥ). Ως εκ τούτου, η προετοιμασία του εργαστηρίου, στην αρχή του σχολ. έτους, κρίνεται απαραίτητη.

Εικόνα μαθήματος Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ
Β' Τάξη

Το μάθημα "Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ", προσεγγίζει θέματα τόσο της Θεωρητικής όσο και της Εφαρμοσμένης Επιστήμης των Η/Υ. Το πρώτο μέρος καλύπτει θέματα της Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών – από το Πρόβλημα στον Αλγόριθμο και από εκεί στον Προγραμματισμό και τις Εφαρμογές του – μέσω του οποίου επιδιώκεται η ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης των μαθητών και των μαθητριών. Στο δεύτερο μέρος, το βιβλίο πραγματεύεται ζητήματα των βασικών τομέων της Εφαρμοσμένης Επιστήμης των Υπολογιστών, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να είναι σε θέση να κατονομάζουν και να εξηγούν επιστημονικές περιοχές της Πληροφορικής.

Σκοπός του μαθήματος είναι:

  • να γνωρίσουν οι μαθητές τομείς και θεμελιώδεις έννοιες της Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής και
  • να αναπτύξουν την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη.
Εικόνα μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Γ' Τάξη

Το μάθημα Πληροφορική (πρώην Ανάπτυξη Εφαρμογώ σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) έχει σαν πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την αλγοριθμική και την ορθολογική χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Πολλές βασικές έννοιες αλγοριθμικής, αλλά και προγραμματισμού (π.χ. συνθήκες ελέγχου, λογικές προτάσεις και συμπεράσματα, κ.α.), συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής, οι οποίες δεξιότητες και γνώσεις - στην πλειονότητά τους - δεν προσεγγίζονται από άλλα μαθήματα.

Το μάθημα "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον", έχει σαν γενικό σκοπό οι μαθητές :

  • να καλλιεργήσουν αναλυτική σκέψη και συνθετική ικανότητα,
  • να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία στο σχεδιασμό,
  • να καλλιεργήσουν και να εθιστούν στην αυστηρότητα και σαφήνεια της έκφρασης και της διατύπωσης,
  • να αναπτύξουν ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα,
  • να αποκτήσουν δεξιότητες αλγοριθμικής προσέγγισης,
  • να καταστούν ικανοί να υλοποιούν τις λύσεις απλών προβλημάτων με χρήση βασικών προγραμματιστικών γνώσεων.